Obiceiuri culinare - Dr. Calin Marginean | vitamine si minerale, aliment...



Pe altarul gustului este sacrificata intotdeauna tot ce tine de alimentatie sanatoasa. Exista cazuri de alimente sanatoase care nu sunt apreciate din pacate deloc sau doar cand sunt degradate, degenerate culinar. Trecerea si respectiv revenirea la alimente sanataose se face extrem de greu sau deloc daca ani de zile a primat gustul. Schimbarile de la rau la bine se fac rar sau dupa ce organismul a fost ruinat de boala. Obiceiurile gresite pot da dependenta psihica, astfel apare o educatie gresita ce poate sari si peste generatii. Toate bolile civilizatiei isi au izvorul sau declansarea dar mai ales intretinerea in obiceiurile culinare dezastruase si in alimentele nesanatoase.

 (Pentru cărți legate de alimentația sănătoasă, terapii naturiste, cauzele bolilor, vizitați http://www.librariespirituala.ro)

Alimentele nu trebuie sa fie fade si fara gust. Ele trebuie sa aiba gust dar nu va prima, acesta din urma, in defavoarea sanatatii. Cel mai puternic gust il putem obtine frigand sau prajind in grasimi. Porcul are un gust mai puternic decat vita. Iar o ceafa de porc prajita cu o portie de cartofi prajiti, alaturi de o portie de muraturi, dublata de un vinisor, ca gust sunt impecabile, dar atentie sa nu mi se auda vorba ca as fi recomandat asa ceva. In schimb, din punct de vedere al sanatatii sunt o catastrofa si le contraindic. Ar fi bine sa ne schimbam obiceiurile culinare cand aflam informatii pretioasa si nu cand sanatatea ne-a fost grav alterata. Vorbeam de un produs sanatos care se numeste SOIA, si cineva a glumit pe tema asta formand un joc de cuvinte. Si a spus ea se numeste asa pentru ca oamenii „S-O IA”.

Ca si o regula generala e bine de stiut ca alimentele sanatoase nu te provoaca. Daca treci pe sub un geam unde tocmai s-a pregatit o friptura cu cartofi prajiti, mirosul iti va muta nasul si imediat vei intoarce capul. De cealalta parte daca un mic dejun este compus din lapte de soia, cereale, fructe, pudra de roscove, nuci si scortisoara sansele sa intoarca capetele trecatorilor din dreptul geamului tau sunt minime. Pentru ca alimentele sanatoase nu muta nasul, nu atata, nu excita, nu irita si nu forteaza simtul gustativ. Foarte multe persoane sustin faptul “pai daca asa a gatit si mama!”, pai asa o sa gatesc si eu. Intra-devar si mama si tata au avut hipertensiune, diabet, pietre la fiere si alte boli. Si nu este nicio problema doar ca daca gatesti la fel ca mama o sa le ai si dumneata. Colesterolul poate fi scazut si prin consumul de paine integrala. Deasemenea nivelul zaharului din sange poate fi controlat si mentinut aproape constant consumand cereale integrale. Un alt obicei este consumul de muraturi. Cum se face murarea? Se pune in special otet si cantitati semnificative de sare.

Muraturile aduc aciditate in corp. Daca apare aciditate in corp, corpul nostru este bazic, el va lua frumos calciu din coloana vertebrala si din oase sub forma de bicarbonat de calciu dar si hidroxid de calciu, va tampona acidul adus de muraturi si corpul va putea functiona. Si vom pierde astazi calciu, maine, si tot asa. Asa vom ajunge sa facem osteoporoza, cancer, scaderea tolerantei la efort si multe alte boli. In afara de calciu, in urma consumul de alimente acide vom mai pierde si cupru (un metal important antianemic) desi cupru nu intra in structura hemoglobinei, el fiind un metal care se opune reumatismului cronic degerenativ. Si manganul se pierde, magneziu si zinc. Prin urmare apare substanta proalergica histamina care determina efecte catastrofice in corp. Curge nasul, apare stranutul, edem glotic, socul anafilactic, se poate face ulcer peforat din cauza acestei histamine sau o putenica criza de astm. Histamina poate sa ramana in corp pana la 2 luni si metabolizarea ei se face spre niste substante foarte periculoase numite nitrozamine, care sunt cancerigene. Dulciurile concentrate vs fructe In tot sangele avem echivalentul unei lingurite de zahar sau glucoza. Consumul acestor dulciuri abat atentia de la consumul fructelor de sezon deturnand atentia de la sanatate, indeptand-o spre boli precum cancer, diabet zaharat, infundarea vaselor (arteroscleroza), cataracta, obezitate, carii dentare, artroza, hipertensiune. Consuma mineralele si vitaminele organismului.

Copiii care consuma dulciuri concentrate racesc foarte des. Saratul excesiv al alimentelor Daca niciun aliment nu ar contine sare noi ar trebui sa adaugam 2-3 grame de sare atunci cand mancam. Dar, cum toate contin sare ajungem sa mancam foarte sarat. Alimentele de origine animala contin cantitati mari de sare in ele insele, peste 100mg/100 g de produs. Produsele lactate contin peste 500 mg/100 g produs.

dr Calin Marginean:
🔹medic specialist medicina muncii
🔹medic specialist medicină generală
🔹competență medicină de intreprindere atestat nutriție

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Beneficiile uimitoare ale consumului de Salata Verde asupra sanatatii

Cum sa-ti scazi nivelul de colesterol in mod natural - viata sanatoasa

Sapte beneficii extraordinare ale apei de scortisoara - viata sanatoasa