Antioxidantii - Dr Calin Marginean (alimente sanatoase, regim alimentar)



Antioxidanţii sunt compuşi naturali sau produşi de organism care ajută corpul să nu-i fie distruse celulele.

Cărți recomandate alimentatie sanatoasa:
🔹 Alimente care îţi pot schimba viaţa în bine (Medium Medical): http://bit.ly/2Z2AJb5
🔹 Hrana vie - o speranță pentru fiecare: http://bit.ly/2OTs2zR
🔹 Protocolul Wahls: http://bit.ly/2Z5aEfk
🔹 Superalimente - Alimentația și medicina viitorului: http://bit.ly/31zVdtd

Antioxidanţii (AO) sunt compuşi naturali (exogeni), sau produşi de organism (endogeni), care au posibilitatea de a reduce/anihila efectele toxice ale radicalilor liberi, de a neutraliza moleculele de oxigen instabile, ajutând corpul să nu-i fie distruse celulele. AO lucrează în echipe bine sincronizate şi în interrelaţie: când unul este distrus, îl reciclează imediat ceilalţi antioxidanţi. AO sunt substanţe sacrificate pentru protejarea unor molecule de importanţă biologică (ADN, enzime, membrane), ele fiind prima ţintă în calea radicalilor liberi, pe care îi transformă în substanţe mai puţin nocive, iar dacă sunt în cantitate suficientă, au capacitatea de a-i anihila. Dacă efectele RL şi ale fenomenelor pro-oxidante predomină, vorbim de îmbătrânire, boală, sau moarte. Şi invers, dacă predomină efectele şi cantitatea de AO, vorbim despre sănătate, strălucire şi tinereţe. În special, dar nu exclusiv, fructele şi legumele sunt considerate ca având efecte antioxidante. Pentru a avea un efect benefic asupra sănătăţii, ar trebui consumate cel puţin 500 g/zi din aceste alimente. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă consumul a cel puţin 400 grame pe zi, dintre care minimum 50 g ar trebui să fie plante leguminoase, nuci şi seminţe. Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului recomandă consumul zilnic a 600-800 g de fructe şi legume/zi/persoană, indiferent de anotimp.

În urma unor reacții chimice petrecute în organism, apar radicalii liberi care fragilizează corpul și atacă celulele, ducând uneori la moartea lor. Din fericire, există antioxidanții care blochează efectele acestor agenți și pot fi obținuți din diverse alimente pe care le ingerăm zilnic. Dr. Călin Mărginean prezintă o măsură a puterii antioxidante a unor alimente, numită ORAC (oxigen radical absorbance capacity = capacitatea de absorbţie a radicalilor liberi ai oxigenului), în funcţie de cantitatea de antioxidanţi care este conţinută în ele.

De câți antioxidanți avem nevoie pentru a fi sănătoși?

Pentru a se menţine într-o formă deplină de sănătate, dar și pentru a NU face cancer, un om trebuie să introducă zilnic în organism o cantitate de vegetale, care să-i asigure un optim de cel puțin 5.000 unităţi ORAC / zi, însă în lipsa unor factori pro-oxidanţi semnificativi!!! În situaţii speciale (boli degenerative, boli acute, cancer, limfoame, leucemii, SIDA), recomand asigurarea a minim 30.000-50.000 unităţi ORAC / zi (sau chiar mult mai mult)! Scala ORAC (unităţi / 100 g produs) a celor mai sănătoase alimente, de care trebuie să ţină cont în stabilirea regimului alimentar orice pacient cu o proliferare malignă, (dar nu numai) este următoarea:

  • 314.446 pudra de cuişoare 
  • 267.536 pudra de scorţişoară 
  • 200.129 pudra de oregano uscat 
  • 159.277 pudra de curcuma 
  • 80.933 cacaoa pudră uscată şi neîndulcită 
  • 76.800 seminţele de chimen 
  • 74.349 pătrunjelul uscat 
  • 67.553 busuiocul uscat 
  • 48.504 pudra de curry 

... ... ...

Comentarii pe marginea scalei ORAC:

  • Condimentele sunt pe primele locuri în listă, ocupând chiar primul şi al treilea loc de pe podium;
  • Tărâţele unor cereale prezintă niveluri AO importante ;
  • Există alimente care furnizează un nivel AO ENORM, chiar dacă sunt consumate în cantităţi infime (cuişoarele, scorţişoara...), în vreme ce altele au un palid nivel AO, chiar dacă le-am consuma în cantităţi semnificative (pepenele verde şi galben, castraveţii);
  • Cuişoarele şi scorţişoara sunt extrem de accesibile, practic pretutindeni. Dar din păcate, prea mulţi dintre noi aleg să le utilizeze extrem de rar, sau doar prin... prăjituri. Ce să mai zic de pudra de roşcove, de care mare parte din populaţie nici nu a auzit că există, sau de polenul granule, utilizat eventual de apicultori şi familiile acestora?
  • Premeditat NU există nici o orientare şi nici o educare a populaţiei, dar nici a cadrelor medicale în ceea ce priveşte importanţa covârşitoare a nivelului AO pentru sănătatea noastră a tuturor, dar şi pentru realizarea în organismul propriu, sau al pacienţilor a unui nivel AO cât mai înalt, drept cel mai important factor de prevenţie al apariţiei tuturor bolilor cronice şi degenerative. Ce trebuie urmărit la un fruct / legumă / condiment, fel de mâncare? Nimeni NU ne spune! UN NIVEL ANTI-OXIDANT CÂT MAI ÎNALT! Acesta este răspunsul!


dr Calin Marginean:
🔹medic specialist medicina muncii
🔹medic specialist medicină generală
🔹competență medicină de intreprindere atestat nutriție

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Beneficiile uimitoare ale consumului de Salata Verde asupra sanatatii

Cum sa-ti scazi nivelul de colesterol in mod natural - viata sanatoasa

Sapte beneficii extraordinare ale apei de scortisoara - viata sanatoasa