Medicina tradițională chineză și Qigong-ul terapeutic - Librarie Spirituală online Cristal Life

Medicina tradițională chineză și Qigong-ul terapeutic - Librarie Spirituală online Cristal Life

Detalii din cartea „Medicina tradițională chineză și Qigong-ul terapeutic” - Cezar Culda

Medicina tradițională chineză și Qigong-ul terapeutic (sistemul practicilor energetice tradiționale chinezești) sunt două domenii complementare ce au înlăuntrul lor o experiență acumulată de câteva mii de ani. De-a lungul timpului, între aceste două discipline au existat numeroase schimburi. De exemplu, unii dintre doctorii chinezi ce practicau medicina tradițională au recurs la transformarea anterioară pe care le-a oferit-o Qigong-ul, descătușându-și capacitatea de cunoaștere și îmbogățind apoi științele medicale. În acest mod au fost revizuite cunoștințele despre meridiane, despre organele interne, ș.a.m.d.
De exemplu, meridianele de-a lungul cărora circulă energia au fost descoperite de către persoane ce au avut capacitatea de vizualizare a interiorului corpului, deci și a meridianelor dispuse de-a lungul său. În acest sens există însemnările referitoare la ilustrul medic Bian Que (presupusul autor al celebrului tratat „Nan jing” – „Probleme medicale”), care se pare că a trăit în sec. V. î.e.n. Despre el se spunea că avea capacitatea de „a vedea organele interne prin pielea intactă”.
Ceea ce este foarte interesant de menționat este faptul că primele trei autopsii au fost efectuate în China doar la începutul erei noastre, mai precis în scurtul interval 9 - 23 e.n. din timpul dinastiei Han de Apus. Decizia a fost luată în scop precis: pentru a „cântări și măsura cele cinci viscere, a urmări traiectul venelor cu un stilet de bambus, pentru a vedea unde încep și unde se termină, în vederea ameliorării tratamentului”.
Din text rezultă că în acest fel se încerca verificarea unor cunoștințe,deja existente, înscrise de altfel și în „Nei jing Su Wen” („Întrebări fundamentale din domeniul medical”), datată oricum anterior acestei perioade.

din Cuvânt introductiv

Sănătatea este cel mai mare câștig, Mulțumirea – cea mai mare bogăție, Încrederea – cea mai bună relație de rudenie!
Buddha Sakyamuni
Sistemul practicilor energetice tradiționale chinezești sunt două domenii complementare ce au înlăuntrul lor o experiență acumulată de câteva mii de ani.
De-a lungul timpului, între aceste două discipline au existat numeroase schimburi.
De exemplu, unii dintre doctorii chinezi ce practicau medicina tradițională au recurs la transformarea interioară pe care le-a oferit-o Qigong-ul, descătușându-și capacitatea de cunoaștere și îmbogățind apoi științele medicale.
Cunoașterea atât a medicinei tradiționale chinezești, cât și a Qigong-ului permite îmbogățirea vieții cu o experiență atât de necesară perioadei actuale, în care totul se derulează cu o viteză fantastic de mare, iar oamenii au atât de multă nevoie de o bună sănătate, dar și de echilibru interior.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Beneficiile uimitoare ale consumului de Salata Verde asupra sanatatii

Cum sa-ti scazi nivelul de colesterol in mod natural - viata sanatoasa

Sapte beneficii extraordinare ale apei de scortisoara - viata sanatoasa