Grasimile alimentare: periculoase sau benefice? Dr Calin Marginean



Când omul de rând aude termenul de "grăsimi", aproape întotdeauna el le asociază cu untura si/sau slănina, nestiind că mai există si alte "grăsimi" pe lumea asta, unele chiar de departe mai periculoase pentru sănătatea sa!

Acum lucrurile se complică putin si subliniez cuvântul "putin", deoarece dorind să nuantez anumite lucruri, cu scopul de a le clarifica, este nevoie să apelez unde va fi cazul si la notiuni de chimie.

Cărți recomandate alimentatie sanatoasa:
🔹 Alimente care îţi pot schimba viaţa în bine (Medium Medical): http://bit.ly/2Z2AJb5
🔹 Hrana vie - o speranță pentru fiecare: http://bit.ly/2OTs2zR
🔹 Protocolul Wahls:  http://bit.ly/2Z5aEfk
🔹 Superalimente - Alimentația și medicina viitorului: http://bit.ly/31zVdtd

Există mai multe tipuri de grăsimi:

  • uleiurile, care sunt tot... grăsimi, dar lichide la temperatura camerei (sau "nesaturate"); la rândul lor se împart în omega 6, omega 3 si omega 9 ;
  • colesterolul este tot o... grăsime! ;
  • există grăsimi solide la temperatura camerei (sau "saturate") ;
  • ...si mai există o serie de grăsimi numite "trans", fiind de departe cele mai periculoase!
Chiar asa de multe-s grăsimile astea? Da, ba chiar si mai multe, dar doar pe acestea le tratez eu în cadrul articolului de fată!

a) DACĂ vreti să fiti sănătosi (asta vă spun eu, autorul acestui articol, însă dvs. puteti alege si altfel!), retineti că pe lumea asta există DOAR 4 uleiuri: uleiul de măsline (pentru gătit), uleiul de in alimentar (căci există si pentru motoare si pentru pictură), uleiul de cătină si uleiul de rapită. Ultimele 3 uleiuri luati-le numai ca suplimente alimentare, chiar zilnic dacă doriti, dar NU gătiti cu ele!
Adesea am spus în prezentările pe care le-am sustinut, că "înotul este cel mai bun exercitiu fizic, însă NU înotul în... uleiul din cratită!".

b) Colesterolul este o substantă extrem de necesară organismului!!! Însă întreaga cantitate de care avem nevoie o face chiar ficatul, fără să mai fie nevoie să aducem colesterol din afară! DACĂ însă aducem în organism cantităti mai mari de 250-300 mg de colesterol pe zi (părerile diversilor cercetători sunt împărtite), ficatul nu va mai fi în stare să proceseze cantitatea mare de colesterol adusă în corp si îl va
- vărsa pe vasele de sânge (artere), cu înfundarea consecutivă a acestora (ateroscleroză, cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială, arteriopatie obliterantă, infarct miocardic / cerebral etc.) ;
- elimina prin vezica biliară, cu risc de a face pietre la fiere (litiaza biliară) ;
- îl va depune sub piele, sub forma unor "gâlme" (limbaj popular) sau "lipoame" (limbaj medical), cu daune estetice, dar nu numai.

Merită retinut si faptul că TOATE alimentele de origine animală contin colesterol si doar 2 alimente de origine vegetală contin colesterol (spirulina si carob-ul). Dar ultimele 2 contin asa de putin, încât putem uita remarca referitoare la aceste (super)alimente.

Întrebare: ce să facem ca să reducem valorile colesterolului din sânge, dacă TOATE alimentele de origine animală contin colesterol? Să luăm pastile!!! (ne vor spune doctorii). Însă dacă am lăsa bunul simt să ne dea răspunsul, care credeti că ar fi acesta? Dieta vegetarian totală!

c) dintre grăsimile solide la temperatura camerei, alături de colesterol sunt unele numite generic "grăsimi saturate". Grăsimile saturate (trigliceridele si AG saturati) ar trebui să constituie cu cât mai putin, cu atât mai bine, dar minim 25% din nivelul caloric furnizat de către toate grăsimile alimentare!

Alimente extrem de bogate în grăsimi saturate: unt, untură, slănină, seu, piele, margarine, nuca de cocos, avocado, cascaval, brânza grasă, smântână, uleiul de palmier (43-46%) etc.
Această substantă există în toate alimentele mentionate în aliniatul precedent, având 2 proprietăti dezastruoase:
- înfundă vasele de sânge de 2-4 ori mai grabnic decât colesterolul
- este cel mai puternic factor de crestere a colesterolului cunoscut

d) grăsimile "trans" sunt poate de departe cele mai periculoase pentru sănătatea noastră.   Grăsimea "trans" este prezentă "nativ" în toate produsele lactate, carnea de vită si miel, unt, precum si în uleiurile rafinate
Grăsimea "trans" se formează si atunci când:
- uleiurile vegetale mono- sau/si poli-nesaturate sunt hidrogenate si închegate pentru a forma mai multe tipuri de margarine sau / si
- grăsimile vegetale devin mai închegate pentru frăgezirea aluatului
- AG omega 6 si cei omega 3 îsi schimbă configuratia prin expunere la lumină sau / si căldură.

dr Calin Marginean:
🔹medic specialist medicina muncii
🔹medic specialist medicină generală
🔹competență medicină de intreprindere
atestat nutriție

#dr_Marginean #grasimi_alimentare #alimentatie_sanatoasa

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Beneficiile uimitoare ale consumului de Salata Verde asupra sanatatii

Cum sa-ti scazi nivelul de colesterol in mod natural - viata sanatoasa

Sapte beneficii extraordinare ale apei de scortisoara - viata sanatoasa