8 august 2019

Fructe sau dulciuri concentrate? - Dr Calin Marginean | alimente sanatoase



Fructele întineresc întregul organism, contribuie decisiv la menţinerea greutăţii, sursă majoră de antioxidanţi, cu o combinaţie echilibrată de minerale și vitamine.

Cărți recomandate alimentatie sanatoasa:

🔹 Bucătăria bazată pe crudități și alimente vii: http://bit.ly/2GSXpo1

🔹 Cartea completă a sucurilor: http://bit.ly/2KiFuZP

🔹 Cura de detoxificare de zece zile cu sucuri verzi: http://bit.ly/2M2FteA

🔹 Dieta prin post - dr. Michael Mosley: http://bit.ly/31tkWUl

🍎 Sănătate sau... boală?
👍 Fructe: Alimente-medicament ; sucurile naturale de fructe (dar şi cele de legume) sunt capabile să vindece numeroase boli degenerative. - Previn/vindecă: reumatismul cronic, bolile cardiovasculare degenerative (ateroscleroza, hipertensiunea arterială), ulcerul gastroduodenal, cataracta, diabetul zaharat, cancerul, cariile dentare, constipaţia, colonul iritabil... - Efect antiinflamator = antiagregant plachetar, antireumatic, antiaterosclerotic... - Determină menţinerea/creşterea imunităţii generale, dar şi a celei specifice anticancer.
👎 Dulciuri concentrate: Încet dar sigur aduc boală în organism. Nu vindecă nicio boală și pot cauza numeroase boli, în funcţie de cantitatea consumată pe unitatea de timp. Sunt bombe calorice. - Efect pro-inflamator = pro-trombotic, pro-reumatic, pro-aterosclerotic... - Provoacă scăderea (adesea periculoasă) persistentă în timp (chiar paralizarea) imunităţii, cu riscuri majore pentru sănătate: infecţii cu diverse localizări, cancer, preponderent la copii.

 🍎 Menţinerea sau compromiterea tinereţii

👍 Fructe: întineresc întregul organism şi combat/previn apariţia ridurilor.
👎 Dulciuri concentrate: consumate repetat, îmbătrânesc organismul, favorizând apariția ridurilor.

 🍎 Greutatea corporală
👍 Fructe: Ajută/contribuie decisiv la menţinerea greutăţii corporale.
👎 Dulciuri concentrate: Determină/favorizează creşterea rapidă în greutate şi provoacă probleme majore legate de menţinerea acesteia.

🍎 Conservanţi

👍 Fructe: Conservanţii conţinuţi (antioxidanţii) asigură o durată de valabilitate importantă, fiind formaţi din minerale, vitamine, bioflavonoide, coloranţi. Unii dintre aceştia există şi în coaja fructelor (uneori mai ales în coajă).
👎 Dulciuri concentrate: În lipsa conservanţilor sintetici adăugaţi, termenul de valabilitate al produselor din această categorie este extrem de mic, ele fiind foarte perisabile. În prezenţa conservanţilor sintetici, cresc riscul toxic pentru corp: renal, hepatic, cerebral, cancerigen, alergic.

 🍎 Minerale şi vitamine 

👍 Fructe: Conţin o combinaţie echilibrată de minerale, vitamine şi principii alimentare proprii organismului şi sunt sursă pentru acesta.
👎 Dulciuri concentrate: Reprezintă o combinaţie dezechilibrată formată din zahăr, lapte, ouă și îndulcitori artificiali: zaharină, ciclamat, aspartam, acesulfam... determinând fermentaţie încă din stomac. Rar, conţin cantităţi minime de vitamine, adesea au în componenţă colesterol şi acid miristic „ascunse”. Consumă mineralele, vitaminele şi antioxidanţii organismului pentru a putea fi digerate, ceea ce duce la diverse carențe.

 🍎 Antioxidanţii

👍 Fructe: Surse majore de antioxidanţi, de departe sursa nr. 1 pentru organism.
👎 Dulciuri concentrate: Consumatori notorii ai antioxidanţilor organismului.

 🍎 PH-ul lor şi cel indus 

👍 Fructe: Induc/ajută la menţinerea bazicității organismului.
👎 Dulciuri concentrate: Induc/contribuie la apariţia acidității în sistem, iar ca o consecinţă, reprezintă eliminatori notorii de calciu, cupru, zinc, mangan, magneziu din organism.

 🍎 Glucide 

👍 Fructe: Conţin zaharuri simple şi complexe sub 60% (excepţie fructele confiatele), cu un bogat baraj fibros, ce determină o absorbţie lentă, persistentă şi parţială. Efect anticonstipant.
👎 Dulciuri concentrate: Conţin doar zahăr, uneori cca 95% (bomboanele...) care, în absenţa fibrelor, provoacă o absorbţie rapidă şi cvasitotală. Efect proconstipant.

 🍎 Efecte pe pancreas şi secundar pe metabolismul lipidic 

👍 Fructe: Protejează pancreasul de eventuale şocuri insulinice, având un indice glicemic sub 70. Nu provoacă secundar creşterea trigliceridelor.
👎 Dulciuri concentrate: Provoacă şocuri insulinice repetate, cu risc major de diabet (în special la copii), determinând şi creşterea secundară a trigliceridelor (ateroscleroză, obezitate...)

🍎 Toleranţa la efort 

👍 Fructe: Cresc semnificativ toleranţa la efort a celor ce le consumă.
👎 Dulciuri concentrate: Scad toleranţa la efort a celor ce le consumă (efect legat de doză şi frecvenţa prizelor).

 dr Calin Marginean: 

🔹medic specialist medicina muncii
🔹medic specialist medicină generală
🔹competență medicină de intreprindere atestat nutriție

#dr_Marginean #dulciuri_concentrate #fructe

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu