OFFERTĂ! - Cele șapte legi spirituale ale supereroilor - 18,00 LEI - Dezvoltare Personală - Librărie Spirituală online | Cărți spiritualitate, dezvoltare personală, vindecare, alimentație...

OFFERTĂ! - Cele șapte legi spirituale ale supereroilor - 18,00 LEI - Dezvoltare Personală - Librărie Spirituală online | Cărți spiritualitate, dezvoltare personală, vindecare, alimentație...
DESCOPERĂ-ȚI SUPERPUTERILE
„În paginile următoare, încerc să creez o conexiune între punctele ce leagă unele tradiții înțelepte străvechi cu personajele costumate ale supereroilor care domină mitologiile moderne de astăzi. Noi trebuie nu doar să identificăm în aceste multiple personaje unele calități la care aspirăm și care sunt deja în stadiu latent în noi, ci trebuie să le și hrănim cu calitățile intenției, atenției și acțiunii. Dacă reușim, rezultatul va fi un traseu clar pe hartă care ne va conduce către trăirea vieții noastre la potențialul ei maxim, descoperind supereroul din noi și rescriind povestea omenirii.”
DEEPAK CHOPRA, din Introducere
„Supereroii au făcut parte din cultura omenirii cu mult înainte de Superman și Spider-Man. În această carte remarcabilă, Deepak Chopra probează uimitoarea origine a supereroilor încă de la Buddha și Zeul Shiva – o experiență a lecturii care nu trebuie ratată.”
STAN LEE, cocreator al filmelor Omul Păianjen,
Cei patru fantastici, Omul de Oțel (Iron Man), Răzbunătorii, Thor și Hulk
„Deepak și Gotham Chopra scriu cu perspicacitate, ireverență și înțelepciune în felul lor unic. Niciodată nu a avut lumea o mai mare nevoie de un nou model de eroi pentru a ne reinventa povestea colectivă, iar această carte o face într-un mod eroic.”
PETER GUBER, autorul cărții Tell to win

Fragmente din carte

INTRODUCERE
Când copiii mei, Malika și Gotham, au mai crescut, ne-am format un ritual pe care îl practicam în fiecare seară înainte ca ei să meargă la culcare. Eu le spuneam o poveste, de regulă un fel de poveste mistică ce implica binele contra răului, natura sau animale vorbitoare. Într-un punct anume de maxim suspans, când povestea atingea punctul culminant, personajul principal fiind nevoit să-și confrunte inamicul, să facă față unei provocări dramatice sau să ia o decizie critică, mă opream. Le ceream să viseze finalul peste noapte, cu cât mai multă acțiune posibilă. Cu aceste instrucțiuni, adormeau setați pe aventură. Dimineața, când se trezeau și se cățărau în patul nostru, le ceream să-mi povestească ce au visat. Îi ascultam cu răbdare povestind despre misiunile în care fuseseră implicați. Mă uimea imaginația lor bogată și călătoriile magnifice în care se aventurau pe parcursul nopții. Adesea poveștile lor îmi aminteau despre marile mituri ale omenirii – poveștile acelea epice despre binele împotriva răului, iubire și acțiune, trădare, loialitate, conflict, cucerire, virtute și viciu, multe emoții și experiențe cu care ei înșiși nu au apucat încă să se confrunte în tinerele lor vieți. Au accesat oare mințile lor inocente marele rezervor al imaginației colective?
Marele psiholog elvețian Carl Jung ne-a vorbit despre subconștientul colectiv și simbolurile lui arhetipale. Miturile există în „câmpul akashic”, un plan eteric al existenței unde informația, și în cazul acesta imaginația colectivă, este stocată și tot de aici este recreată generație după generație. Miturile sunt cel mai aproape de ceea ce putem noi conceptualiza ca fiind de neconceput – infinitul. Sunt expresia cea mai înaltă a finitului – a luptei de a articula infinitul. Aceste povești sunt primordiale; ele captează transcendentul și apoi îl îmbracă cu începuturi, cuprinsuri și încheieri. Adesea poveștile sunt similare, dar poartă măști și costume moderne. Scenariile sunt simple și personajele fascinante și adesea înfățișează lupta eternă dintre bine și rău, dintre sacru și profan, dintre divin și diabolic. Băieții buni câștigă întotdeauna, dar niciodată nu câștigă cu adevărat. Băieții răi pierd adesea, dar uneori dau impresia că au câștigat. De fapt, niciuna din părți nu câștigă sau pierde cu adevărat, iar povestea nu se sfârșește niciodată. Acesta este dansul dintre creativitate și inerție, dintre evoluție și entropie.
Mai târziu, când copiii au mai crescut, le-am adus din locurile mele natale din India valize întregi pline cu benzi desenate locale care repovestesc marile legende ale moștenirii noastre indiene. Acestea bineînțeles că mai târziu le-au stimulat imaginația, dat fiind că acele povești mărețe ale nenumăraților zei și zeițe, împărați și cuceritori erau atât de viu reprezentați în paginile acelor cărți. Îmi place să cred că toate acestea au jucat un rol foarte important în faptul că atât Gotham cât și Mallika au ajuns să fie niște povestitori talentați.
În timpul liceului, Gotham nu a fost niciodată cel mai bun elev, însă creativitatea lui era remarcabilă, și acest trend a continuat și în timpul colegiului, la Universitatea Columbia din New York City. Așa cum am făcut dintotdeauna, am ales să-mi concentrez suportul în acele domenii în care era interesat decât să mă îngrijorez pe rezultatele obținute în domenii care nu-l interesau. I-am încurajat explorările academice pe subiecte cum ar fi religia comparativă, literatura și filmul. După absolvire, i-a venit ideea, împreună cu prietenul lui Sharad Devarajan, de a reilustra unele din poveștile indiene prezentate în acele cărți vechi de benzi desenate și de a le face cunoscute lumii întregi.
Împreună, au început să recruteze tineri scriitori și artiști din India – dintre care unul se numește Jeevan Kang și ale cărui realizări grafice originale pot fi regăsite în paginile următoare. La fel ca Jeevan, acești nonconformiști erau majoritatea tineri care în cele din urmă ar fi sfârșit prin a ajunge să lucreze sub nivelul lor pentru marile studiouri conglomerate din Occident, însă care au fost încântați de ideea de a-și folosi mușchii creativi pentru a visa la noi personaje și povești. Curând, Gotham și Sharad l-au contactat pe Sir Richard Branson pentru sprijin în investiția lor, și împreună au format o companie care se ocupa de cărți de benzi desenate pe nume Virgin Comics. Astăzi, după ani de construcție a companiei împreună cu grupul Virgin, se află aproape în întregime în proprietatea lui Gotham și a lui Sharad și se numește Liquid Comics (www.liquidcomics.com). Gotham, Sharad și creatorii pe care i-au adunat în jurul lor produc mituri moderne minunate, iar poveștile dezvoltate în paginile cărților sunt transpuse apoi în domenii digitale, filme de lung metraj, jocuri video și multe altele. Unele dintre proiectele lor sunt în colaborare cu regizori de film cum ar fi John Woo, Guy Ritchie, Shekhar Kapur, Wes Craven și alții.
Această carte este o evoluție, un punct culminant și un amalgam al tuturor acestor valori. În multe feluri, o văd ca pe o distilare a propriilor mele idei valoroase de peste ani, explorări, înțelegeri ale conștiinței și crearea de mituri, fuzionate cu ale lui Gotham și ale unei noi generații de creatori și povestitori. Sunt foarte mândru de faptul că încă o dată, ca și acum mulți ani în urmă, am inițiat povești pline de elemente arhetipale și personaje și le ascult pe măsură ce fiul meu și alții aflați în parteneriat cu mine le aduc la noi și mărețe nivele. Acest lucru îmi confirmă credința pe care o am că miturile reale și care dăinuiesc, împreună cu personajele care le populează nu sunt niciodată generate de un singur creator. Ele își au originea în acele câmpuri universale care sunt fructificarea eonilor de vise umane, aspirații, temeri și imaginații, iar acestea se află într-o transformare și evoluție constantă.
Această carte este povestea creării miturilor moderne și a creării noilor supereroi care vor transcende identitățile naționale și etnice. Acești supereroi trebuie cu orice preț să rezolve crizele noastre curente într-o lume a conflictelor, terorii, războaielor, distrugerii ecosistemelor și a nedreptății sociale și economice. Personajele și calitățile generate și descrise sunt speciale și reprezintă pionierate, sunt sinteza propriei mele reflecții și, la fel de important, sunt înțelegerea lui Gotham și a generației lui, care a fost inspirată de marii supereroi și i-a imitat, fie ei de proveniență orientală sau occidentală, de la Buddha până la Batman.
Cele șapte legi spirituale ale supereroilor a fost inspirată de cartea mea Cele șapte legi spirituale ale succesului[1]. Am încercat să extrag esența acelei cărți însă aplicată noii generații de căutători spirituali. Este în același timp o carte despre propria mea călătorie întreprinsă învățându-l pe Gotham despre supereroii Indiei și învățând în schimb despre supereroii Americii. În ultimii câțiva ani, și eu și el am vorbit și am participat la răspândirea Conferințelor de Benzi Desenate San Diego împreună cu alți scriitori fantastici de mituri, incluzându-l pe legendarul Stan Lee, creatorul companiei Marvel Universe, și Grant Morrison, cel mai prolific scriitor din industria benzilor desenate din ziua de astăzi.
Noii supereroi trebuie să se exprime pe ei înșiși în limbajul zilelor noastre și să vorbească unei noi generații, deși nu pot fi limitați și nu se pot afla în proprietatea niciunuia dintre noi. Trăim vremuri periculoase și aflate la răscruce. Pe de-o parte, ne expunem riscului propriei noastre extincții și de asemenea a planetei noastre din cauza devastatoarei combinații dintre obiceiurile străvechi tribale și tehnologiile moderne care au abilitatea de a șterge orice urmă a vreunei ființe umane de pe planetă de mai multe ori la rând. Pe de altă parte, posedăm de asemenea un sistem nervos prin intermediul căruia universul se autosesizează. Mai mult ca niciodată, posedăm mijloacele și perspicacitatea de a crea o lume cu totul nouă în care stadiul nostru curent de supraviețuire a celor mai buni poate evolua la acela al supraviețuirii celor mai înțelepți. Calea pe care o alegem va determina viitorul nostru. Acea alegere va fi modelată de calitățile către care aspirăm, calități pe care le putem identifica (și imita) la unii dintre marii eroi și eroine care au populat legendele și să le aducem la cunoștința civilizației noastre actuale.
Nu e nicio coincidență faptul că în vremea de azi, supereroii ne-au captat imaginația cum nu s-a mai întâmplat niciodată până acum. Oriunde te-ai uita, supereroii și supernaturalul au devenit o parte dinamică a conversațiilor noastre principale. Supereroii sunt impregnați cu puteri magice care provoacă legile spațiului și timpului, oferindu-ne o viziune a unei lumi care se poate schimba. Supereroii explorează limitele energiei și conștienței și ne permit să ne înțelegem mai bine pe noi înșine și potențialul nostru.
Iată de ce, în opinia mea, supereroii ne pot ajuta să salvăm planeta într-un fel cât se poate de real. Şi mai important, noi putem deveni acei supereroi. În paginile următoare, am încercat să unesc punctele dintre unele tradiții străvechi înțelepte, așa cum le-am înțeles eu în viața mea și personajele supereroilor costumați care abundă în mitologiile moderne de astăzi. La Batman am văzut calități care se aseamănă cu cele ale lui Buddha. La Superman, cu siguranță regăsim atribute care îl definesc și pe Lord Shiva. Dincolo de acestea, totuși, avem nevoie să atingem noi frontiere. Trebuie nu doar să identificăm în aceste personaje anumite calități aspiraționale care deja se află în stadiu latent în noi, ci trebuie să le și hrănim cu ingredientele puternice ale intenției, atenției și acțiunii, astfel încât să putem crea o nouă castă a personajelor. Acele personaje sunt cele care păstrează legătura nu numai cu sinele lor înțelept ci de asemenea cu sinele lor umbră, și au o înțelegere mai profundă a conexiunii tuturor lucrurilor. Dacă reușim, rezultatul va fi un traseu clar determinat pentru trăirea vieții la potențialul nostru maxim, descoperindu-ne supereroul din noi și rescriind povestea omenirii.
Deepak Chopra

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Beneficiile uimitoare ale consumului de Salata Verde asupra sanatatii

Cum sa-ti scazi nivelul de colesterol in mod natural - viata sanatoasa

Sapte beneficii extraordinare ale apei de scortisoara - viata sanatoasa