9 septembrie 2010

LOGICA SPIRITULUI


Un ucenic și-a întrebat odată maestrul Zen: „Poti să ne spui ce este logica înaltă, spirituală, despre care ne-ai vorbit atât de des, spunându-ne că trebuie să o înțelegem pentru a putea păși pe calea spirituală?” 
Maestrul a zâmbit: „Bine. Vă voi explica printr-un exemplu concret. Doi oameni cad printr-un coș de fum într-un cămin murdar. Unul rămâne curat, dar celălalt este mânjit de cenușă. Care dintre ei se duce să se spele?” 
„Cel murdar de cenușă, desigur”, a răspuns unul din ucenici. 
„Din contră” , a zis maestrul , „cel care rămâne curat se duce să se curețe , întrucât îl vede pe celălalt murdar și crede că este și el la fel. În schimb, cel acoperit de cenușă gândește că el este curat, pentru că așa îl vede pe partenerul său.”
„Să spunem că cei doi oameni cad din nou prin coș”, a continuat maestrul. „Cine va merge să se spele de această dată?” 
„Cel curat”, a exclamat un ucenic. 
„Din contră" , a zis maestrul .„Va merge să se curețe omul murdar de cenușă. Întrucât el a înțeles acum de ce celălalt s-a dus să se curețe și s-a întors apoi constatând că este curat.”
„Ei bine, să zicem că cei doi cad a treia oară prin coș. Cine se va duce să se curețe de asta data?”
„Cu această ocazie, va pleca să se spele omul murdar, fără îndoială!” , a răspuns unul dintre ucenici, cu mândrie.
„Din contră” , a spus maestrul. „Ați auzit vreodată despre doi oameni care să cadă prin același coș de fum, iar unul din ei să fie curat și celălalt murdar? Vedeți voi, aceasta este înalta logică”. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu